Ekonomi

Bakan Kurum açıkladı: TOKİ vade artışlarında yüzde 50 indirim yaptık

Bakan Kurum “TOKİ Başkanlığımızdan konut alan kardeşlerimiz bu haberi dört gözle bekliyor. TOKİ, memur maaşına zama göre zam yapıyordu. Bu sene memur maaşına zam yüzde 30 oldu. TOKİ vade artış oranını yüzde 15.40’ta tuttuk. Vade Artış Oranında Yüzde 50 İndirim Yaptık Vatandaş Nasıl Ödeyecek Tezahürat Edenler Oldu Görüyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde toplumsal düzen gereği vatandaşlarımızı enflasyona karşı koruduk, kolladık. devlet anlayışı.”dedim.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İlk Evim İlk İş Yerim” projesi kapsamında Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapılacak “Gölbaşı TOKİ Kurası”na katıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarından satır başları;

Sincan Saraycık’ta on binlerce yeni konutu hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz. Başkentimizde seller oldu. Hasar gören Mamak, Haymana, Bala ve Akyurt’ta tüm ekiplerimiz seferberlik bilinciyle sahadaydı. Hızlı bir şekilde hasarı onardık. Başkent millet bahçesini bitirdik. Ankara hipodromunu Ankaralıların hizmetine sunduk. Geçen hafta Mamak’a gittik ve vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmanın mutluluğunu yaşadık. Burası Gölbaşı. 4 yılda Gölbaşı’nda temel atma ve açılış törenlerinin sayısı 10’u geçti. Gölbaşı’nda millet bahçeleri yaparken bir yandan da illerin önünden başlayarak cepheye kadar 2,5 km sınır kıyı düzenlemesi yaptık. belediyenin. Mart ayında Gölbaşı Millet Bahçesini teslim edip, Gölbaşı’nı Ankara’ya kazandırıyoruz.

Cennet vatan emek ve fedakarlıkla inşa edilmiştir. 3 Kasım 2002’de AK Partimizin iktidara gelmesiyle birlikte yüzlerce unsura imza attık, bu ülkenin evlatları için eserler ürettik. Yüzyılda yapılacak yatırımları 20 yıla sığdırdık.

1 milyon 170 bin yeni konut, sosyal donatı, yeni konut yapıp vatandaşa kazandırdık. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal devlet uygulamasını hayata geçirdik İlk Konutum İlk İş Yerim. Toplam 1545 konutun Gölbaşı hak sahiplerine verilmesi için süreci başlatıyoruz. Ankara’da 13 bin konut için kura çekildi.

Orta gelirlilere yönelik konut kampanyası 16 Ocak’ta başlayacak. Fiyatı yükseltenleri kampanyaya dahil etmeyeceğiz. Orta gelirli vatandaşlarımızın evi olsun.

TOKİ VADE ARTIŞINDA YÜZDE 50 İNDİRİM

TOKİ Başkanlığımızdan konut alan kardeşlerimiz bu haberi sabırsızlıkla bekliyorlar. TOKİ, memur maaşına yapılan zamma göre zam yapıyordu. Bu yıl memur maaşına yapılan zam yüzde 30 oldu. TOKİ vade artış oranını yüzde 15,40’ta tuttuk. Vade artış oranında %50 indirim yaptık. Vatandaş nasıl ödeyecek diye uğraşanlar oldu. Bakın Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sosyal devlet anlayışı gereği vatandaşlarımızı enflasyona karşı koruduk.

Ankara’yı asla ama asla çaresizliğe ve beceriksizliğe teslim etmedik, etmeyeceğiz. İnşallah evlerimizi hızlı bir şekilde yaparak sizlere teslim edeceğiz. Bundan daha büyük bir memnuniyet ve onur olamaz. Bu hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Bu şehrin evladı olarak çok büyük bir Ankara hayalimiz var. Ankara için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. 2023 seçimlerinden sonra da milletimizin desteğiyle azim ve gayretimizi artıracağız.

 

HENÜZ KURULMADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası konut kampanyasına ilişkin gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

Şu anda önceliğimiz, bir yandan ilk konutunu alacak olan vatandaşlarımızın ev sahibi olması, diğer yandan da yeni konut arzını artırarak istihdam-üretimi artırması. Yani hepsini aynı anda çalıştırmak. İkinci ele de üs olmak için çalışacağız. Ama şu anda bu aşamada somut bir çalışma yok.

İZİN VERMİYORUZ

Buna izin vermeyeceğimizi söyledik. Yeni Konutum Kampanyasını duyururken ne dedik, ilk konutunu alacaklar için kriterleri anlattık.

Tüm sürecin şeffaf ve denetlenebilir bir şekilde işlemesi için bir komite kuracağımızı da söyledik. O komiteyi oluşturuyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarımızın temsilcilerinden oluşan bir komite kuruyoruz.

Bu komite teknik ve mali kontrolleri yapacak, firmaların belirlediği fiyatları takip edecek ve burada ana kriter ekspertiz raporları olacak.

Yani bu ay sattığı evin veya bir hafta önce sattığı evin fiyatı ne ise o fiyata göre kampanyaya dahil edilecek.

İKİNCİ EL KONUT GİBİ TEMELLERİ OLMAYACAK

Kısa vadede bir şey beklemeyin ama zamanla 2. elde tutunmak için çalışıyoruz.

Sonuçta elimizdeki tüm araçları kullanarak analizler üretiyoruz. Kira sınırlaması getirdik. Dar gelirlilere destek olacağız dedik, dar gelirlilerle ilgili büyük bir kampanya yaptık. Orta gelirliye taban olacağız dedik, ilk evini alacak ve yeni evini alacak kişiler için yeni finansman modeline uygun kampanya yaptık. İşte 2 milyona kadar 0,69, 2-4’ün ortasında 0,79. 4-5 orta form 0.99 olacaktır. Burada önceliğimiz ilk konutunu alacak kişiler, yeni konutunu alacak kişilerdir. Ancak bu ikinci el birinci ev gibi olmamalı. Neden? Niye? Sonuçta, ilk ev yeni evdir. Yani burada konut sağlıyoruz, bir yandan da ilk konutunu alacak olan orta gelirliye destek oluyoruz. Yani kampanya başında ikinci evler için bunu yapmamamızın sebebi üretimi artırmak istememiz. İstihdamı artırın ve üretimi artırın. Bu nedenle ikinci el veya orta gelir üstü konutlarla ilgili yapılacak çalışmalar aynı temellere dayanmayacaktır.

Yani uygulayacağımız takviyeleri ikinci el ev alacaklara uygulayamayacağız. Ama açılacak mı? Ama orada bir kampanya ya da kredi faiz artışı, işte temeli Hazine, müteahhit desteğiyle yapılacak bir iş değil. Çünkü orada müteahhit yok. Bir yandan da üretimi artırmak istiyoruz, bunu garanti altına almak istiyoruz. Bu onların kredi almalarının önünü açacaktır. Şu anda yapamazlar. Aslında sorun bu. Sonuç olarak zamanla ikinci eli güçlendirmek için çalışacağız.

sulusarayhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu